På ferie med mobilen? Her er våre råd

Fine feriedager står for tur, og mange tar med seg jobbmobil og sensitiv informasjon på reisen. Hva gjør du hvis mobilen kommer på avveie, og hvordan unngår du høy mobilregning etter å ha brukt mobilen i utlandet? Sjekk våre smarte ferietips – og ta gjerne skjermbilde av det som er mest relevant for deg. 

Slutt på dyr roaming i EU og EØS

Du har sikkert fått med deg vårens store nyhet fra Telenor, nemlig at de har fjernet roamingkostnadene i EU og EØS. Dermed kan du bruke inkludert data, fri tale og SMS også når du er på reise i Europa – og surfe og ringe som om du er i Norge. Men vær obs på at dette ikke gjelder de minste bedriftsabonnementene. Fri roaming gjelder kun hvis du har Fri+ med 4GB data eller mer. Har du datapakke på 1 eller 2GB må du fortsatt betale ekstra utenfor Norge. Imidlertid koster det bare 30 kroner måneden å oppgradere fra 2 til 4 GB, så det er jo noe å vurdere. Les mer her.

Hva hvis jeg bruker opp inkludert datamengde?
Hvis du bruker opp datamengden mens du er i utlandet, kan du enkelt kjøpe mer til norske priser, via appen Mitt Telenor.

Hva hvis jeg ikke har inkludert roaming i abonnementet?
Mobilbruk i utlandet er likevel mye billigere enn tidligere – også for deg som ikke har roaming inkludert. Sjekk Telenors priser her. Du kan også vurdere tjenesten Datakontroll Utland

Hva hvis jeg reiser utenfor Europa?
For priser utenfor Europa se her.

Full kontroll med Telenor-appen
Last ned appen Mitt Telenor før du reiser. Da kan du enkelt følge med på forbruket og slippe å bekymre deg for kostnader du ikke er klar over. Laste ned? Søk på Mitt Telenor i app-butikken eller send sms med MT til 2244.

(Obs, dette er kun eksempler, og det er store forskjeller på nettsider, mailtyngde og filmkvalitet. Husk at apper som oppdateres automatisk også trekker datamengde. Streaming og opplasting av film og bilder, nedlasting av apper og live-tracking på f.eks kart er eksempler på ting som tar mye data)


Prøv å begrense databruken  

Selv om det nå er blitt betydelig billigere å bruke data i utlandet, kan det være greit å huske på at mange apper og multimedia-nettsider fører til høy databruk. Ta derfor noen forholdsregler når du reiser utenlands. Med noen enkle grep får du maks utbytte av dagspakke eller inkludert datamengde, og kan trygt la roaming-knappen stå på:

Lytt til musikk offline
Bruk lagringsfunksjonen i apper før du reiser. Et eksempel er offline-funksjonen i TIDAL (WiMP) eller Spotify Premium. Klikk på nedlastingsikonet i tjenesten, så vil musikken kunne lyttes til også uten nettforbindelse.

Liker du å ha reiseguider og byguider på mobilen når du er på tur? På Google Maps kan du nå lagre utvalgte kart til offline-bruk. Tripadvisor har en egen app for offline modus kalt Tripadvisor Offline City Guides. Den lar deg laste ned informasjon for et utvalgt reisemål og gir deg tilgang til innholdet uten at du trenger å gå på nett når du vil lese om museer, restauranter eller hoteller.

Fordeler og ulemper med lagringstjenester
Med OneDrive for Business kan du redigere, lagre og dele filer i skyen uansett om du er på kontoret eller stranda, og Min Sky sørger for sikker lagring av feriebildene dine. Men vær obs på at disse tjenestene bruker datatrafikk på å synkronisere dokumenter mellom mobilen din, hjemmemaskin, jobbmaskin og nettbrett. Det kan hende du trenger tjenestene underveis, men da er det jo bare å skru dem på – og av igjen når du er ferdig. Eller bruk dem kun når du er på WiFi.

Hent e-post manuelt
Da velger du selv når du skal lese e-post, og slipper at e-postleseren din bruker masse MB på kontinuerlig å sjekke e-postserveren din hjemme. Husk også at ned- og opplasting av tunge filer som bilder og video bruker endel data. Unngå derfor dette med mindre det er nødvendig. Et alternativ er selvsagt å velge et trygt trådløst nett.

Billigere Facebook
Liker du å sjekke Facebook mens du er på tur? Husk å deaktivere auto-play på videoer i Facebook-appen. Det gjør du gjennom Kontoinnstillinger > Videoer og bilder > Autoavspilling > Spill aldri av videoer automatisk.

Hva med talekostnadene?
Ringer du mye i, eller til, utlandet? Da kan du spare penger ved å bestille Telenor-tjenestene Fri Tale Skandinavia, kr 39 pr. mnd. og Fri Tale EU, kr 99 pr. mnd. Med abonnementet Fri+4GB og oppover får du fri tale på reise i EU/EØS. 

Feriemodus med Mobilt Bedriftsnett
Med Mobilt Bedriftsnett fra Telenor har du muligheten til å sette mobilen i feriemodus. Kunder som prøver å ringe deg direkte på mobilen, får da automatisk beskjed om at du er på ferie, og kan velge å bli satt over til en kollega. Er det likevel nødvendig å nå deg, kan innringer trykke 4 for å “presse” sin samtale gjennom til deg. Dette gjør at kundene får raskest mulig hjelp, og telefonen din slipper å ringe konstant når du er på ferie. Du kan likevel sjekke i anropsloggen hvem som har prøvd å nå deg. 

Hvis uhellet er ute 

Ha alltid skjermlås/PIN-kode aktivert på mobilen. Ta jevnlig backup av innhold, slik at det ikke er krise hvis mobilen blir stjålet eller mistes. Skulle uhellet være ute: Ring alltid din bedrift først og sjekk om dere har fjernadministrasjon av mobiltelefoner. I så fall kan alt bedriftssensitivt innhold slettes før du ringer Nordialog for å sperre SIM-kortet. Utenom kontortid (mandag–fredag kl. 08–16) kan du ringe Telenor på 09000 (+47 915 09 000 ved utenlandsreiser; skriv ned nummeret!). Bedriftskunder kan ringe Telenor kundeservice døgnet rundt, syv dager i uken.

SikkerMobil: Lås mobilen etter at du har mistet den
Med tjenesten SikkerMobil kan du fjernsperre og slette sensitivt innhold på mobilen ved å kontakte Telenors døgnåpne kundeservice. SikkerMobil er inkludert i alle Fri+ abonnement, men må aktiveres før du reiser. Det gjør du ved å laste ned appen før du reiser, eller sende SMS med kodeord BESTILL SIKKERMOBIL til 1999. Dersom uhellet er ute og du mister telefonen eller nettbrettet, ringer du Telenor på +47 915 09 000 og ber dem sperre eller slette innholdet for deg.

Ønsker du flere gode råd – for eksempel om kostnadseffektive mobilabonnement eller beskyttelse av sensitiv informasjon på de ansattes mobiler? Avtal gjerne et uforpliktende møte med en av våre mange dyktige rådgivere; 

 Din nærmeste bedriftsrådgiver finner du her